Escalada pe gheata

Escalada pe gheață sau cățărare pe gheață reprezintă ascensiunea unei formațiuni de gheață înclinate sau verticale. De obicei aceasta implică urcarea folosind echipament tehnic specific și protecții speciale (pioleți, colțari) a unor formațiuni cum ar fi cascade înghețate, stânci și fețe stâncoase acoperite cu gheață provenită din scurgerea apei.

Escalada pe gheata poate avea multe forme si este influentata de relief si climat. Exista chiar si mai multe tipuri de gheata. Fie ca vorbim de trasee inclinate sau verticale, trasee mansa de cativa metri sau trasee cap-coarda de sute de metri, este o activitate destul de intensa si ciudat distractiva!

Echipament

Coltari – crampoane atașate bocancilor pentru așezarea sigură a picioarelor in stratul de gheata. Acestia pot fi tip mixt (pt bocanc) sau tehnic (pt clapar).

Pioleti – 2 unelte pentru gheață pentru așezări sigure ale mâinilor, similar cu 2 ciocane cu varf ascutit.Se folosesc pt testarea ghetii, spargere pentru suport si avansare in traseu.

Casca – de nelipsit din orice activitate montana, ajuta la protejarea celei mai sensibile zone a aplinistului

Hamul, corzile si dispozitivele de asigurare sunt folosite pentru a vă menține în siguranță pe parcursul sesiunii de escalada.

Deși poate părea ușor, doar distrugând gheața pentru a crea prize cu ajutorul echipamentului, există o tehnică anume pentru a inainta intr-un mod optim de a conservare a energiei, acest lucru fiind esențial atunci când practicam aceata activitate.

Folosirea corecta a echipamentelor se bazeaza mai mult pe tehnica decat putere. Folosirea forței brute vă va epuiza rapid. Echipamentul a avansat enorm in ultimii ani, obtinand echipamente perfect echilibrate, usoare si performante.Tehnica corecta se rezuma la balansarea mainillor si lovirea cu picioarele a ghetii in cautarea de suport optim cu un minim de efort.

Alpinismul pe gheață s-a dezvoltat din căutarea alpinismului. Gheața este întâlnită frecvent pe munți, astfel încât oamenii au găsit rapid modalități de a urca secțiunile înghețate.De atunci, a devenit un sport uriaș în sine.
Fiind afară cu vederi care îți taie respirația, alpinismul pe gheață combină frumosul cu provocarea de a urca pe un mediu care se schimbă frecvent. În fiecare zi, gheața se poate schimba, crește șau micșora, ceea ce adaugă un element unic față de alte stiluri de alpinism.

Este periculos?

Atat timp cat se respecta toate conditile de siguranta din aplinism este o activitate sigura, insa fiind practicata iarna, in muntii inalti exista riscuri precum avalansele. Exista si accidente, dar majoritatea se datoreaza erorilor umane si nerespectarea masurilor de siguranta.

Cine poate incerca escalada pe gheata?

Indiferent de gen sau varsta, cu o conditie fizica medie si general sanatosi aceasta activitate este perfecta pentru cei care tanjesc dupa adrenalina si momente la inaltime!

Iată câteva sfaturi pentru a începe:

► Mergeți cu cineva experimentat sau angajați un ghid
Prima dată poate fi extrem de distractivă și relaxată dacă mergeți cu ghizi. Se poate practica oriunde in lume, cu conditia sa fie iarna. A incepe cu o tehnică bună și a cunoaște intrările și ieșirile din traseu sunt cele mai importante conditi de luat in calcul.

► Incearca sa-ti pastrezi temperatura
Folositi imbracaminte tehnica montana, straturi multe si subtiri. Incercati sa nu folositi geci de puf in momentul ascensiunii. Acestea se pot distruge usor de la pioleti sau alte echipamente. Pune cu tine cateva haine de schimb, o caciula in plus nu strica nici ea.
► Rămâi hidratat!

In mediul rece, veți pierde lichidul mai repede decât la temperatura camerei. Ideal sa folosesti un termos pentru pastrarea bauturilor calde. Ceaiul e probabil optiunea cea mai buna in acest caz.

► Aduceți o mulțime de mănuși!
Asigurați-vă că aduceți mai multe seturi de mănuși. Este ideal să aveți 2-3 perechi cu voi, subtiri si groase. In momentul urcarii sa alegeti o pereche cat mai subtire, astfel veti imbunatati prinderea pioletului.

Închiriază echipamente pentru escalada pe gheata

Related Posts