Ski touring

Schiul de tură este un sport apreciat de mulți sportivi amatori sau profesioniști, din toate colturile lumii. Aceasta activitate incepe sa prinda contur si in Romania datorita numarului, in continua crestere, a persoanelor ce practica activitati montane si introducerea pe piata a echipamentelor specifice, fie ele noi sau second-hand. Este un tip de ski off-piste ce oferă numeroase avantaje persoanelor dornice de drumeții pe munte pe timp de iarna.

Avantajul major al practicarii acestui sport este evidentiat prin inaintarea usoara in conditii de zapada mare si afanata, datorita suprafetei mare de contact dintre stratul de zapada si talpa schiului, avand sansa de a parcurge distante mai mari, cu efort mai mic, toate in conditii de iarna.

Echipamentul specific consta in schiuri de tura, legaturi de tura si nu in ultimul rand pieile de foca.

Schiuri de tura
In ziua de astazi exista foarte multe modele diferite de schiuri de tura, acestea personalizate dupa terenul in care se vrea a fi performant, tipul de zapada si durata turei.

Legaturile
Legaturile de tura sunt diferite fata de legaturile obinsuite de ski, avand o particularitate aparte. Calcaiul legaturii este mobil, permitand o miscare de rotire in jurul axei varfului. Astfel calcaiul se ridica, iar schiul este impins datorita miscarii de pasire a piciorului.

Pieile de foca
Folosite in prima oara de locuitorii zonelor reci, in zilele noastre pielie de foca sunt materiale sintetice avand o suprafata lipicioasa ce se ataseaza de talpa schiului si o suprafata aspra, cu perisori mici, ce iti permite deplasarea pe panta ascendenta. Acesti perisori creaza contact cu zapada si nu ii permite schiului deplasarea spre vale.

Sa fim sinceri, nu este o activitate usoara datorita anotimpului si mediului in care se desfasoara fiindca de cele mai multe ori conditiile de zapada, riscul de avalansa, vremea si vantul pot influenta buna desfasurare a activitatii insa, de cele mai multe ori, efortul este rasplatit pe masura: cu o coborare prin zapada neatinsa oferind un sentiment incredibil de libertate, aventura si adrenalina!

Pentru unii schiul de tura inseamna drumetii domoale prin muntii bucurandu-se de peisaje de vara, pe cand pentru alții schiul de tură este acel tip de schi sălbatic, free-ride in muntii inalti strabatand chiar si zone cu risc mare de avalanșă.

Locatii posibile Romania
– Muntii Apuseni: Vf Vladeasa / Muntele Mare / Vf Bihor / Poiava Varasoaia / Padis
– Muntii Rodeni: Vf Pietrosul / Saua si Vf Gargalau / Vf Ineut / Vf Rosu
– Muntii Fagaras: Cabana Barcaciu / Balea Lac

Închiriază echipamente pentru ski touring

Related Posts