Hiking si trekking

Drumeţia montana, este un sport plăcut şi accesibil tuturor, fiind necesar un minim de echipament personal.

Este o activitate ce favorizează starea de bine, creşte rezistenţa fizica si psihica şi scade nivelul de stres. De la simpla plimbare la mersul rapid sau la drumeţia pe munte, acest sport este potrivit oricui doreste sa petreaca timp in natura si sa se bucure de peisaje deosebite.

Echipament

Incaltaminte – alegerea bocancilor potriviti poate fi un factor decisiv in buna desfasurare a turei. Acestia trebuie alesi in functie de durata turei, altitudine si anotimp. Fiindca vremea pe munte este schimbatoare bocancii cu materiale impermeabile precum Gore-Tex sunt ideali.

Imbracamintea – In zilele noastre avem o gama larga de produse disponibile, iar confortul pe munte este mai accesibil ca niciodata.Ai nevoie de geaca de ploaie, windstopper sau hardsheel, o geaca calduroasa puf pentru noptile racoroase, polar si bluza de corp si nu in ultimul rand pantalonii adecvati.

Ruscacul – dimensiunea ruscacului este influentat de lungimea si tipul traseului. Sa te asiguri ca este suficient de incapator pentru tot echipamentul necesar si ca este intr-o stare decenta pentru a putea supravietuii iesirii.

Bete telescopice – folositoare in medii alunecoase, conditii de iarna sau pentru pastrarea ritmului, principalul avantaj al betelor telescopice este faptul ca ajuta la transferarea efortului, in momentul pasirii, din genuchi la nivelul incheieturilor mainilor.

Care este diferenta dintre trekking si hiking?

Diferenta dintre cele doua cuvinte a aparut datorita arealului geografic unde este descrisa acesta activitate. In tarile precum America sau Canada este preferat hikking pe cand in Europa lumea foloseste termenul de trekking.

Desi sunt sinonime in ziua de azi lumea asociaza trekkingul cu drumetii intinse pe mai mult de o zi, implica un rucsac mai mare pentru transportarea eventualelor echipamente de camping si este considerat mai de anduranta, pe cand hiking-ul este drumetia de o zi, cu o lista de echipament mai redus. Chiar si o plimbare de cateva ore, la munte sau nu poate fi considerat hiking.

Sfaturi utile

  • Verifica vremea inainte, asigura-te ca ai echipamentul corespunzator, informeaza-te si alege un traseu potrivit pentru conditia ta fizica.
  • Poarta bocancii noi achizitonati 1-2 zile inainte de a iesi pe munte pentru a evita aparitia bataturilor sau ranilor la picioare.
  • Foloseste materiale tehnice specifice activitatilor montate: lana merino, polyester, polar, windstopper, hard shell, geaca sau vesta puf.Nu uita geaca de ploaie sau pelerina!
  • Anunta mereu traseul pe care il abordezi la cineva care iti poate sari in ajutor.
  • Pune cu tine o mini-trusa de prim ajutor ( plasturi, fasa elastica, dezinfectant, fase sterile, pansament, leucoplast), briceag, folie de supravietuire, frontala, sapca si crema de soare.
  • Asigura-te ca ramai hidratat.Bea multe lichide cu o zi inainte si in timpul activitatii. Alege mancarea care elibereaza energia treptat. Evita zahar pentru episoade de scurta energie ce duc la epuizare.

Închiriază echipamente pentru hiking si trekking

Related Posts